Tudi mi smo bili prisotni na prvem dobrodelnem bazarju invalidskih organizacij na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani z našo ponudbo Doma paraplegikov in Vile Pacug ter letošnjega hita Gibalno terapijo. Pomembno je biti prisoten in s tem odpirati vrata kjer je le možno. Prej ali slej se bo ves trud in pozitivna energija povrnila, v to smo prepričani

Ker smo bili v Domu Pacug zelo pridni letos nam je Miklavž prinesel nekaj, kar smo se zelo razveselili.Očitno si sedaj tudi vsi ostali želijo imeti podobne table tako, da smo tudi v tem naredili nek korak naprej, kaj pravite pa Vi nato? Sporočite nam, če Vam je tudi tako všeč kot nam.

Skupaj z Zdravstvenim domom Piran, konkretno patronažnimi sestrami, smo pripravili delavnico in degustacijo dopolnilne prehrane za dojenčke, kjer so se jo polno številno udeležili starši novorojenčkov iz Piranske občine. Prijetna izkušnja s katero bomo nadaljevali, saj si želimo, da naš Dom živi in dela tudi v »mrtvi« sezoni in prav s takimi dogodki bomo dosegli tako lokalno kot širšo razpoznavnost.

Leto zaključujemo tudi z delovnim sestankom pri županu Pirana g. Zadkoviću in njegovi ekipi, ki smo ga že težko pričakovali saj se je čez celo leto, pa tudi iz preteklosti nabralo kar nekaj tem izmed katerih izpostavljamo naslednje:

  • oprostitev turistične takse za spremljevalce paraplegikov- pozitivno rešili;
  • krajevne oznake za Pacug na Belem Križu manjkajo kot tudi oznake za oglaševalne table- uredili;
  • pobuda za širitev gradnje Doma paraplegikov glede na OPPN- potrebna bo vloga;
  • dostopnost z avtobusi oz širitev ceste, kjer je to možno plus sanacija slednje- plan za bodočnost;
  • omejitev prometa na cesti proti Fiesi- sprejet naš predlog;
  • možnost pridobitve koncesija za fizioterapijo v Piranski občini – bodo poskušali pomagati;
  • glede nato, da plačujemo turistično takso in smo v najbolj turistični občini v Sloveniji, smo mu predali pobudo, da bi v Piranski občini, najprej seveda v Fiesi uredili dostop do morja z dvigalom, kar so sprejeli z odobravanjem in naj bi to umestili v naslednji proračun občine;
  • prav tako smo ga opozorili, da sedaj v Strunjanu na kopališču prenavljajo plažo in da apeliramo, da bi imeli v vidu tudi ureditev plaže, ki bi bila dostopna za vse, tudi za naše člane.
  • z odobravanjem so sprejeli našo pobudo, da bi pred vsakim koncem šolskega leta pri nas v Domu pripravili akcijo ozaveščanja za mladostnike glede skoka v vodo s kulturnim in drugim programom.

Na našo pobudo smo se sestali tudi z direktorjem Okolja Piran, gospodom Gašperjem Gašperjem Mišičem, pogovarjali smo se o novi – poletni sezoni in kako bi bilo potrebno v najbolj turistični občini v Sloveniji urediti tudi dostope za ljudi s posebnimi potrebami za del katere je odgovorna tako občina kot upravljalec, to je Okolje Piran. Seveda bo prioritetna pozornost na urejanje dostopa v Fiesi, ki je našim gostom najbližja. Prav tako smo opozorili direktorja Mišiča na obnovo plaže pri hotelih Krka v Strunjanu in ga tako kot župana Pirana prosil, da tudi oni apelirajo na adekvanten dostop v morje za naše člane. Obljubil je, da bo tudi tej tematiki posvetil svojo pozornost. Obenem pa smo se mu zahvali in pohvalili nekatere zaposlene v Okolju Piran, predvsem ga.Loboda in g. Pihlerja za izjemno korektno sodelovanje.

S sosedi je potrebno imeti dober odnos in ga krepiti. Zato sem v tem pred prazničnem času obiskal tudi  direktorja CŠOD Brežanka gospoda Rada Gregoriča, s katerim sva v dobrih odnosih in tudi dobro sodelujeva. Običajno nam on pošiljam goste, za kar smo mu hvaležni. Mi pa mu v poletnih mesecih pomagamo z našimi parkirišči. V tako malem kraju je pomembno znati sobivati, se poslušati in pomagati in stvari se lahko obrnejo na bolje.

Tudi za Božično – Novoletne praznike ne bomo počivali, sedaj smo v zadnjih pripravah za ureditev in okrasitev Doma in Vile Pacug za sprejem božično – novoletnih gostov (kar je nedvomno novost za poslovanje Doma), ki prihajajo predvsem iz Italije, nekaj pa je tudi Slovencev in celo povratnikov, kar nas še bolj veseli. V praznične dni in Novo leto vstopamo optimistični in z upanjem ter ponosom zremo v prihodnost, saj nam je uspelo kar nekaj projektov in ciljev doseči v relativno kratkem času s kadri in sredstvi, ki jih imamo na voljo.